sunnuntai 20. tammikuuta 2013

Kävelyitä mahdollisille kotikaduille


Ulkomaille muuttaminen pakottaa rakentamaan arjen uudelleen. On kummallinen ajatus, että yhtäkkiä voisi valita uudelleen kaikki arjen palaset: Mitä harrastaisin? Missä olisin töissä? Ketkä olisivat ystäviäni? Mikä olisi se kahvipaketti, jonka aina ostan, vaikka muut kahvit ovat oikeasti ihan yhtä hyviä?

Yksi isoimmista kysymyksistä liittyy tietenkin asumisjärjestelyihin. Kun kahden miljoonan asukkaan kaupungissa suurin osa ihmisistä asuu vuokralla, netin asunnonvälityspalstoilla on tuhansia koteja. Tervetuloa valintojen maailmaan! Minkä näistä valitsisin meidän uudeksi kodiksi?

Viime viikkoina olemme tehneet pitkiä kävelyretkiä ihan tavallisia asuintaloja ja ihan tavallisia katuja katsellen. Meneillään on pohdinta siitä, missä haluaisimme asua, kun muutto tulevana keväänä on edessä. Wienissä liikkuessamme meillä ei toistaiseksi ole apunamme eri alueisiin kohdistuvia ennakkokäsityksiä. Sellaiset stereotypiat kuin ”Punavuori on turhan trendikäs” ja ”Jakomäessä on liian levotonta” auttavat vaihtoehtojen viidakossa kahlaavaa – olivatpa ne paikkansapitäviä tai eivät. Vieraalla maalla kartta on meille kuitenkin tällaisista asenteista tyhjä.

Hyvänä päivänä alusta aloittaminen ja kartan katsominen avoimin mielin tuntuu suorastaan kutkuttavalta. Uudet ja ihmeelliset kaupunginosat näyttäytyvät mahdollisuutena elää toisin kuin ennen. Jos en harrastaisikaan sellonsoittoa vaan vaikkapa esteratsastusta? Ja asuisinkin keskellä miljoonakaupunkia? Ehkä alkaisinkin laittaa illalliseksi säännöllisin väliajoin knöödeleitä? Voisin olla joku ihan muu kuin ennen!

Joinakin päivinä, kuten arvata saattaa, kaikki uusi ja vieras tuntuu varsin rasittavalta. Joululomalla Suomessa käydessämme huomasin, miten suuri merkitys on tuttuuden tunteella. Oli ihanaa, kun keskustan valomainokset olivat tuttuja, kun näkkileipähyllyn tuotteet olivat tuttuja, kun kadut ja rakennukset olivat tuttuja, ja tietenkin – kun ihmiset olivat tuttuja. Sen lisäksi, että tuttuus tekee olon kotoisaksi ja tervetulleeksi, se helpottaa niin jokapäiväisten kuin isompien valintojen tekemistä.

Vielä en koe Wienin seudulla lämpöisiä tuttuuselämyksiä. Onneksi vieraalla on kuitenkin taipumus muuttua tutuksi, kun sen ohi kävelee riittävän usein. Nyt meidän vain pitäisi osata päättää, minkä kaupunginosan kanssa teemme sinunkaupat. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti